Φεβρουάριος 2016
Editorial | Θέσεις Εργασίας | Σεμινάρια | Εκδηλώσεις | Το CDO προτείνει |
Το CDO προτείνει
 
Στρατηγική αναζήτησης εργασίας

Η αναζήτηση εργασίας είναι full time εργασία, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Αυτό που έχει αλλάξει ριζικά είναι ο τρόπος που αναζητούμε εργασία, και ο χρόνος που χρειάζεται για να έχει καλά αποτελέσματα αυτή η έρευνα.

Η τακτική στέλνω 100 βιογραφικά και σίγουρα κάποιος θα απαντήσει είναι πλέον πολύ αναποτελεσματική και χρονοβόρα - όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, γιατί πολύ απλά ο χρόνος που επενδύουμε για να το κάνουμε αυτό, αλλά και ο χρόνος αναμονής για να λάβουμε μία θετική απάντηση είναι μεγάλος και απροσδιόριστος - και συχνά καταλήγει σε μηδενικές ή ελάχιστες απαντήσεις.

Ξεκινώ την αναζήτηση εργασίας από το στάδιο: Αναλύω τον εαυτό μου, τις δυνατότητες/δυνατά μου σημεία, βρίσκοντας τί μπορώ και τί θέλω να κάνω επαγγελματικά. Κάνω ένα SWOT Analysis, όπως θα το έκανα και για την επιχείρησή μου (CDO on personal branding - see an interesting blog on the Brand YOU). Αυτό είναι το Στάδιο1. Από αυτό το στάδιο πρέπει να έχω εξάγει τον στόχο μου - τί θέλω να αναζητήσω στην αγορά, σύμφωνα με αυτά που μπορώ, γνωρίζω και θέλω να κάνω επαγγελματικά.

Στη συνέχεια πάω να δημιουργήσω το βιογραφικό μου, βασιζόμενος/η σε αυτόν τον στόχο που έχω εξάγει από το Στάδιο1. Το βιογραφικό αυτό θα έχει τη μορφή ενός λειτουργικού, περιεκτικού document που δεν θα αποτελεί ιστορική αναδρομή σε αυτά που έχω κάνει επαγγελματικά, αλλά θα περιέχει όλα τα στοιχεία σπουδών και επαγγελματικών εμπειριών που υποστηρίζουν τον στόχο μου (see CDO model CV at our office). Εδώ θα βρείτε λίγες συμβουλές για το πώς δημιουργούμε ένα πιο σύγχρονο βιογραφικό, από σεμινάρια που έχουμε διενεργήσει στο CDO. Κι εδώ θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο πώς να δημιουργήσετε το βιογραφικό σας, αποφεύγοντας τα παραδοσιακά μοντέλα βιογραφικών που χάνουν την αξία και την αποτελεσματικότητά τους όσο ραγδαία αλλάζει η αγορά. Αυτό είναι το Στάδιο2. Από αυτό το στάδιο πρέπε να έχω δημιουργήσει ένα βιογραφικό που να 'μιλάει' για εμένα και να μπορεί να το διαβάσει-καταλάβει-εκτιμήσει όποιος και αν το λάβει, αλλά το κυριότερο: να θελήσει κάποιος, βλέποντας το βιογραφικό αυτό, να με γνωρίσει από κοντά σε μία συνέντευξη.

Η στρατηγική αναζήτησης εργασίας ολοκληρώνεται με την προσέγγιση της αγοράς - Στάδιο3. Σε αυτό το στάδιο ορίζουμε την αγορά μας γεωγραφικά και από πλευράς αντικειμένου. Για παράδειγμα: Είμαι τραπεζικό στέλεχος που θέλω να συνεχίσω να κινούμε στον τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα, και ορίζω γεωγραφικά ως αγορά μου την Ευρώπη - για να έχω και μεγαλύτερες πιθανότητες να έχω ανταπόκριση στην αναζήτηση εργασίας μου. Ή εναλλακτικά, έχοντας εργαστεί χρόνια σε τραπεζικούς οργανισμούς, και θέλοντας να παραμείνω στην Ελλάδα, ορίζω ως αγορά μου όλους τους οργανισμούς που μπορεί να ενδιαφερθούν για χρηματοοικονομική ανάλυση (αν είμαι financial analyst) ή marketing υπηρεσιών (αν είμαι στέλεχος marketing) ή διοικητικές υπηρεσίες και πωλήσεις (αν είμαι manager σε κάποια διεύθυνση του τραπεζικού οργανισμού όπως σε διεύθυνση πωλήσεων). Εδώ θα βρείτε λίγες συμβουλές για το πώς προσεγγίζουμε τη σύγχρονη αγορά από σεμινάρια που έχουμε διενεργήσει στο CDO.

Συνοψίζοντας, τα στάδια που οφείλουμε να διενεργήσουμε αναλυτικά για να αναζητήσουμε εργασία με αποτελεσματικό τρόπο είναι:

Στάδιο1: Ανάλυση του εαυτού μου - τί θέλω, τί μπορώ να κάνω στην αγορά

Στάδιο2: Δημιουργία του βιογραφικού που 'μιλάει' για εμένα

Στάδιο3: Προσέγγιση της αγοράς που έχω ορίσει

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να μιλήσουμε για όλα αυτά και από κοντά.

Καλή επιτυχία.

 

 

Δείτε το bulletin του ΣΑΚΑ Αρχείο
© 2015 Career Development Office Powered by Converge
DISCLAIMER | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Career Development Office
Υπεύθυνη: Ξένια Πασχοπούλου ’91
Σύλλογος Αποφοίτων
Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού
Στεφάνου Δέλτα 15, 154 52, Π.Ψυχικό
Τηλ: 210 6722067, Fax: 210 6748844, e-mail: cdo@saka.gr
Χορηγός Επικοινωνίας: